Regnbåge

Stafettkontot @om.dissociation på Instagram har funnits sen sommaren 2016, och det bygger på att det är olika personer eller system av delar som postar på kontot varje vecka. På det sättet går det få att få fler olika bilder av hur det kan vara att leva med dissociation, och det blir beskrivet på fler olika sätt.

Det går alltid att mejla om.dissociation@gmail.com för allt som rör stafettkontot.

Att ha kontot en vecka

För att ha hand om kontot krävs det bara att man själv lever med eller någon gång har upplevt dissociation. Alla sorters dissociation är ok. Man tar över kontot på måndagen, när man får ett mejl med inloggningsuppgifterna. Sen kan man posta så mycket eller lite man vill fram till och med söndagen i samma vecka. Alla bestämmer själva vad de vill posta, det går lika bra att berätta hela sin livshistoria som att bara visa upp sin hobby och inte skriva något om varför man blivit dissociativ.

Det går bra att vara anonym och det krävs inget eget konto, däremot är det viktigt att veta hur Instagram fungerar för att det ska bli hanterbart att ta hand om kontot. Kontot är reserverat för dissociativa, alltså inte för dem som har erfarenhet av dissociation till exempel genom att vara anhöriga, jobba i vården eller liknande.

Anmäl intresse

Det går bra att planera in en vecka på kontot så det finns tid för att förbereda sig, det går också att ta över kontot när det är en vecka som är ledig, och då få det meddetsamma. Det är också möjligt att vara återkommande gästpostare och då ha en inplanerad vecka ungefär var åttonde vecka. För att anmäla intresse: mejla till om.dissociation@gmail.com

Allmänna regler

Det här kontot ska vara en trygg plats, både för dem som postar och dem som läser. Därför finns några regler.

Det är inte ok att ifrågasätta någon annans berättelse, minnen eller upplevelser. Det är alltså inte ok att i allmänhet eller till en viss skribent ifrågasätta om man kan vara splittrad, ha minnesluckor efter övergrepp eller börja minnas vad som hänt senare.

✔ Det är ok att som skribent ifrågasätta sig själv, om det man varit med om alls hänt, om man är splittrad, om andra delar finns, och liknande som kan vara del av ens tankar, upplevelser och verklighet i det dissociativa.

Det är inte ok att publicera rasistiskt material, material som nedvärderar någon som tillhör en viss religion, folkgrupp, sexuell läggning, könsidentitet, eller människor som har funktionshinder.

✔ Det är ok att skriva saker som kan vara triggande för andra. Till exempel är det ok att berätta om övergrepp, våld, eller annat man varit utsatt för.

Det är önskvärt att skriva en varning i början av texten om den innehåller beskrivningar som kan vara jobbiga för någon att läsa, och att tänka efter en extra gång innan inlägg med triggande material publiceras, och tänka på att vi behöver vara rädda om varandra.

✔ Det är ok att skriva om självmordstankar, att skriva om att man vill dö, att man inte tycker att man förtjänar att finnas eller liknande.

Det är inte ok att lägga ut självmordsbrev, detaljerade planer eller annat material som handlar om att verkställa självmordstankar eller -planer.

Det är inte ok att publicera bilder på självskador, eller att förespråka eller uppmuntra till självskada, svält, självmord, användande av droger eller andra destruktiva beteenden.

Det är inte ok att namnge personer som utsatt någon för våld, övergrepp, eller dålig behandling i vården, eller att posta bilder på någon annan än er själva, om ni inte fått personen/personernas tillåtelse.

Det är inte ok att publicera hotfullt material eller att lägga ut naket material.

Det är inte ok att göra reklam för produkter.

✔ Det är ok att dela med sig av bok- eller filmtips.

✔ Det är ok att dela med sig av egna bloggar, hemsidor eller konton i sociala medier, eller tipsa om andras.

– Det är inte ok att lägga ut bilder eller texter som någon annan har copyrighten till (undantag: om ni fått tillstånd från den som äger copyrighten). Eller att på något annat sätt bryta mot lagen eller Instagrams användarvillkor.

Regler för kommentarer

Det viktigaste på det här Instagramkontot är att de som postar och läser inlägg ska kunna känna sig trygga. Därför är det en hård inställning till kommentarer.


Kommentarer som vi som har hand om kontot (admin eller den som har hand om den aktuella veckan) tycker är:

ifrågasättande
nedvärderande
elaka
rasistiska
sexuella
eller som bryter mot någon av de allmänna reglerna


kommer raderas utan förklaring.

Tänk också på att det kan vara känsligt och läskigt för den som skriver, så om ni får lust att diskutera ämnet är det bra om ni kollar med de eller den som har hand om kontot den aktuella veckan så det är ok med diskussion.

Frågor?

om.dissociation@gmail.com

Vit blomma