Blom i rosa bakgrund

Det skulle vara skönt att starta en jourlinje för dissociativa, där det alltid är människor med egen erfarenhet av dissociation som svarar. I nuläget är det tyvärr övermäktigt för oss att skapa det, men vi har hittat en lösning som åtminstone kan ge lite av en sån möjlighet. På sidan 7 cups kan vem som helst registrera sig för att bli lyssnare och ge stöd via chatt. Om och när vi får uppgifter om lyssnare som har egen erfarenhet av dissociation lägger vi till dem i en lista på vår hemsida.

7 cups går att använda från en webbläsare, men det finns också en app för iOS och Android.

Det är 7 cups och inte vi i föreningen Om dissociation som har ansvar för det som händer där, så vänd er i första hand dit vid problem.

Att bli lyssnare på 7 cups

På 7 cups finns det någon som kan lyssna och ge support via chatt dygnet om. Men det innebär inte att just ni måste vara närvarande där dygnet om – tvärtom. Ni kan själva logga in och bli tillgängliga för att ge support när ni har en stund över eller känner att ni orkar. Vill ni planera i förväg och vill att andra ska veta när ni kommer vara tillgängliga går det att skriva tider i er personliga presentation.

De som letar efter en lyssnare har möjlighet att lämna ett meddelande även när ni inte är online. På det sättet finns det möjlighet att i ett privat meddelande säga ifall ni kan bestämma en tid. Tänk på att era behov också spelar roll. Känns det övermäktigt att boka in tider så gör inte det. Det är helt ok om någon får chansa på att ni finns online nästa gång hen gör ett försök.

Så går det till

Gå till 7cups.com och fyll i registreringen för att bli lyssnare. När ett konto skapats går det att fylla i fler uppgifter, skapa en personlig presentation och lägga till en profilbild. Det går också att delta i de korta kurser 7 cups har online, diskutera med andra lyssnare, eller ta del av 7 cups resurser på andra sätt.

Längst ner på sidan går det att se hur många som behöver en lyssnare just nu, och det går att klicka fram någon av dem och börja chatta. Det går också att vänta på att någon kontaktar just er. För att visa om ni är tillgängliga går det att välja mellan ”online”, ”offline” och ”busy”, som visas som en grön, röd eller gul plupp vid profilbilden.

För mer information, användarvillkor och liknande, se 7 cups.

Var med på vår lista

För närvarande har vi ingen aktiv lyssnare med egen erfarenhet av dissociation på 7 cups. Har ni egen erfarenhet av dissociation och kan svenska får ni gärna vara med på vår lista. Mejla till info.omdissociation@gmail.com, skriv vilket användarnamn som ska vara med på listan och skicka med en länk till den personliga presentationen.

Att få stöd på 7 cups

Det finns alltid människor tillgängliga på 7 cups som erbjuder sitt stöd via chatt. Det finns möjlighet att köpa samtal med utbildade personer också, men grunden är gratissamtal med volontärer som är där bara för att de vill finnas för andra. En fördel med 7 cups jämfört med andra jourställen är att det är möjligt att själv välja vem ni vill chatta med, och det är också möjligt att återkomma till samma lyssnare (om hen har möjlighet).

Att leta bland befintliga lyssnare

För att hitta någon att prata med är det möjligt att gå till 7cups.com/BrowseListeners och leta bland de lyssnare som finns på sidan. Sökfunktionen är ganska avancerad och det går att ställa in till exempel vilket språk som önskas, vilken ålder lyssnaren ska ha och vilket ämne hen ska ha kunskap om. Tyvärr finns inte dissociation i ämneslistan, men PTSD/trauma finns. I sökresultatet kommer en översikt över lyssnare som passar, med en profilbild och kort info. Det går också att se om hen är tillgänglig just då. Är hen inte det går det att lämna ett meddelande, och är hen där och inte upptagen går det att klicka igång en chatt. Det är också möjligt att läsa mer på lyssnarens personliga presentation.

Att vända sig till någon från Om dissociation

Tyvärr finns det inte många som kan svenska på 7 cups och det är svårt att veta om de som angett att de har koll på PTSD/trauma också har koll på dissociation. Alla lyssnare måste uppfylla 7 cups villkor, de har möjlighet att genomgå deras onlinekurser och liknande, men det är inte människor med vårdutbildning, terapeuter eller liknande. Det är dissociativa medmänniskor som vill finnas där för er. Genom att klicka på ett (användar)namn i listan kommer ni till den personliga presentationen och där är det möjligt att starta en chatt eller att lämna ett meddelande om hen inte är inloggad.

Uppstår problem så kontakta i första hand 7 cups.

Mossa